Kto bude rozumieť vínu o 10 rokov?

Autor: Ingrid Vajcziková | 27.4.2016 o 10:22 | (upravené 27.4.2016 o 16:42) Karma článku: 3,91 | Prečítané:  912x

Na začiatku apríla sa už po tretí raz konali majstrovstvá slovenských juniorských somelierov Vitis Tropheé Junior, z ktorého  som si ako enologička a výrobca vín odniesla mnoho pozitívnych dojmov. 

Zároveň som si však aj uvedomila dôležitú vec – bez týchto mladých zanietených somelierov by naše vinárske umenie nemalo zmysel a ich úloha nie je len mať vedomosti o víne.....

V poradí tretí ročník súťaže pre mladých somelierov do 21 rokov, ktorý sa konal pod trenčianskym hradom, zožal úspech. Svedčí o tom aj rekordná účasť takmer tridsiatich súťažiacich, ktorí sa vydali na cestu snahy a učenia. Otestovali svoje teoretické poznatky o vínach a v praktických disciplínach spojených so somelierstvom, ukázali ako sa vedia popasovať s úlohami, ktoré somelieri riešia na dennej báze. Víťazkami sa stali tri mladé slečny, ktoré som odvážne nazvala princeznami somelierstva. Porotu presvedčili svojou vysokou zručnosťou a šarmom pri servírovaní vína, ale aj pri jeho slepej degustácii. 

Mladý somelier – žiak, zástupca, poradca

Súťaž Vitis Tropheé mám mimoriadne rada. Predstavuje cvičisko, kde si môžu začínajúci somelieri naostro skúsiť to, čomu sa budú ďalej venovať vo svojej praxi. Podujatie má však aj iný ako edukatívny rozmer – vyrastajú tu totiž naši budúci zástupcovia výrobcov vín, ktorí sú zároveň aj našim hlasom smerom k ľuďom a pomáhajú im zorientovať sa vo svete vinárstva.  Sú „predĺženými rukami“ vinárov smerom k fanúšikom vína, ale aj k príležitostným konzumentom. Práve somelieri podávajú informáciu o tom, čo v ktorom víne hľadať, ako si ho vychutnať a ako k nemu pristupovať. Sú to oni, ktorí vytvárajú prvý dojem  z vína a ponúkajú ho konkrétnemu človeku.

Psychológ, časom aj priateľ

Ich úloha však má aj veľmi silný spoločenský charakter, ktorý sa u nás zatiaľ neprejavuje v takej miere, ako v zahraničí. Súčasným trendom doby je, že sa pomaly vytráca obyčajná komunikácia medzi ľuďmi a mnoho z nás sa venuje iba práci, po ktorej si sadneme k dobrému jedlu. Úlohu psychológa tu preberá somelier, ktorý bežný hektický deň premení na niečo príjemné. Jeho úlohou totiž nie je len ponúknuť víno, ktoré sa skvelé hodí k vybranému jedlu, ale venovať zákazníkovi aj svoju pozornosť a čas, postarať sa o neho a začať s ním dialóg. Myslím si, že táto profesia bude čoskoro veľmi žiadaná nielen medzi majiteľmi reštaurácií, ale aj medzi samotnými ľuďmi. Preto má zmysel venovať sa mladým ľuďom, ktorí sa zaujímajú o víno a posúvať ich snahu zdokonaľovať sa. Nie sú budúcnosťou iba vinárstva, ale aj nás – ľudí, ktorí si nachádzame čoraz menej času na to, čo je nám prirodzené – medziľudský kontakt a komunikácia.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

KOMENTÁRE

Van der Bellen nevyhral, to len populizmus porazil sám seba

Miloš Zeman sa tešil predčasne. Ukazuje sa, že víťazstvá radikálov či populistov nie sú ani v dnešnej dobe samozrejmosťou.

SVET

Van der Bellen bude prezidentom, Hofer priznal porážku

Je nereálne, aby nepriaznivý stav zvrátil.

KOMENTÁRE

Rakúska úľava pre demokratov, varovanie pre populistov

Väčšinu politikov a ich tímov musel nad výsledkami obliať studený pot.


Už ste čítali?