Červená je farbou Vianoc, pripime si na to

Autor: Ingrid Vajcziková | 24.11.2016 o 15:24 | (upravené 24.11.2016 o 15:33) Karma článku: 1,73 | Prečítané:  380x

Pohárik sektu znamená pre každého niečo iné. Aj keď ide zväčša o slávnostný prípitok, nepohrdneme ním ani po výdatnej večeri či náročnom pracovnom týždni. 

Rovnako ako pri vínach ale nemusíme zostať iba pri zlatistej farbe.O nič menej zaujímavé sú elegantné červené sekty, ktoré uspokoja chute aj najväčšieho gurmána. Čím sú tieto smaragdové zázraky špeciálne?

Odkiaľ k nám prišiel červený sekt?

Sektom sa často nesprávne hovorí „šampanské,“ a to práve kvôli ich dávnemu pôvodu. Prvé a pravé šampanské vzniklo vo francúzskej oblasti Champagne. Prvá mimo-francúzska fabrika na výrobu sektu bola o pár rokov neskôr postavená na Slovensku, konkrétne v Bratislave.

Cesta červeného sektu však bola trochu iná. Rodiskom rubínového sektu je Taliansko. Odtiaľ sekt poputoval do Austrálie a celého sveta. Výroba samozrejme ukotvila aj na Slovensku, kde najdlhšiu tradíciu držia Hubert l'Original Rouge douxHubert Club červené.

Znalci a someliéri už pravdepodobne vedia, že na Slovensku a v podstate v celej Európe kraľujú sladké červené sekty. Možno práve preto sú tu tak obľúbené zákusky po hlavnom jedle či čokoládové delikatesy počas večierka. Ostatný svet má však na to iný názor. Preferuje totiž skôr suché červené sekty, ktoré obsahujú minimum zvyškového cukru.

Vzácny a výnimočný

Červené sekty vo všeobecnosti pijeme v o niečo menšej miere ako biele či ružové, má to však svoje opodstatnenie. Z historického hľadiska boli totiž vždy považované za niečo špeciálne. Nikdy neboli určené na „bežné pitie,“ ale naopak na mimoriadne udalosti, kde si nápoj v pokoji vychutnáme dúšok po dúšku. Kedysi dávno dokonca existovali normy na predaj červeného sektu a mohli sme sa k nemu dostať iba priamo cez dodávateľa.

Táto výnimočnosť v podstate zotrvala dodnes. Červený sekt pijeme zväčša pri večeri alebo priateľskom posedení, kedy nám stačí aj jeden pohár. Nedá sa totiž vypiť rýchlo – je hutnejší a robustnejší.

Dajte pozor na vyšumenie

Metóda výroby sa pri červených sektoch v porovnaní s bielymi nijak zásadne nelíši. Firma Hubert J.E. využíva na ich výrobu metódy „transvals“ a „charmat.“ Konečný výsledok je však predsa trochu iný. Červené sekty totiž v sebe obsahujú viacej tanínov, čo v preklade znamená, že sú náchylnejšie k vyšumeniu.

Aby ste teda neobliali seba a nábytok naokolo, určite odporúčam používať obrúsok alebo šatku. Sekt skladujte pri vyššej teplote ako biely, ideálne pri 14 až 16 stupňoch Celzia. Zvýraznite tak nie len jeho chuť, ale aj vôňu.

Sladká bodka na záver

Na Slovensku sa traduje pravidlo: „Sladké pomáha tráviť.“ No o to lepšie ešte pri poháriku červeného sektu. Cukor totiž navodí lahodnejšiu chuť a pôžitok z jedla tak dotiahne k dokonalosti.

Takáto kombinácia je doslova „čerešničkou na torte“. Červený sekt sa vďaka svojim vlastnostiam výborne snúbi so sladkou chuťou pudingov a čokoládových dezertov. Vyskúšať môžete napríklad čokoládový fondant, skrášlený malinami či lesným ovocím. Kombinácie dezertov a červených sektov však v gastronómii nepoznajú hraníc. Kombinovať ich môžete aj s ľubovoľným vianočným pečivom, čím prichádzajúce sviatky spestríte a urobíte ešte výnimočnejšími.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

TECH

Astronautka z NASA: Vidieť Zem oproti čiernote vesmíru je neuveriteľné

Ako vyzerá tréning a ako sa astronauti pripravujú na zlyhania.

SVET

Minúta po minúte: Merkelová môže byť štvrtýkrát kancelárkou

Jej konzervatívci vedú nad druhými socialistami Martina Schulza.

SVET

Merkelová bude pokračovať. Nikto však nevie ako, hovorí analytik

Nemecká kancelárka je istou víťazkou nedeľných volieb už teraz.


Už ste čítali?