Sekt a jahody: tradícia, ktorá nezostarne

Autor: Ingrid Vajcziková | 13.6.2017 o 14:14 | Karma článku: 1,74 | Prečítané:  730x

Gastronómia ukrýva množstvo kombinácií jedla a sektu. Vhodné ingrediencie však nie sú všetko. Rozhodujúca je príprava, na ktorej závisí konečné prepojenie chutí. Elegantnú chuť sektu podčiarkuje sladké ovocie, v lete najmä jahody.

Prečo sekt a jahody?

Pohárik vychladeného sektu sa už stal akýmsi štandardom každej veľkej či malej párty. Jahody sú jedno z prvých ovocí, ktoré somelieri začali s týmto šumivým zázrakom podávať a prvenstvo si držia dodnes.

Nie je to však náhoda. Jahody majú totiž iný charakter arómy, ako sekt. Zatiaľ čo toto ovocie je skôr korenisté, šumivé víno špecifikuje limetková, kvetinová vôňa. Chuť jahôd je navyše, v porovnaní so sektom, oveľa plnšia a decentné bublinky ju ešte väčšmi zvýrazňujú.

Napriek jednoduchej príprave hostitelia túto kombináciu často zanedbávajú. Jahody veľakrát dostatočne neočistia a ovocie podávajú priamo namočené v sekte. Neuvedomujú si, že tak kazia chute oboch prísad a uberajú z nápoja charakteristické perlenie.

Na okraj pohára alebo do misky

Keď už viete, že jahoda nepatrí do sektu, spôsobov ako ich uložiť mimo neho je hneď niekoľko. Pokiaľ ide iba o prípitok, jahodu spravidla iba jemne narežte a umiestnite na okraj pohára tak, aby sa do nápoja neponárala. Pokiaľ vám tento spôsob nevyhovuje, alternatívou je napichnúť ovocie na miešadlo, prípadne slamku.

Na veľkých oslavách, kde jeden pohárik sektu nestačí, je najlepšie jahody porozkrajovať na polovicu a podávať v malej miske. S jahodami to však rozhodne nepreháňajte. Dôležitejší je celkový dojem z dobre vychladeného sektu, ktorý má ovocie iba dotvoriť. K prvému poháriku preto odporúčam zjesť maximálne jednu jahodu, pri ďalších stačí aj polovica.

Elegancia na najvyššej úrovni

Už v predchádzajúcom blogu som načrtla, ako pri podávaní sektu zachovať eleganciu a dosiahnuť čo najlepšiu chuť. Aj pri kombinovaní jahôd so šumivým vínom však existuje niekoľko trikov, vďaka ktorým urobíte z bežnej akcie prvotriedny večierok.

Pokiaľ chcete chuť jahôd spestriť niečím novým, v samostatnej miske môžete ešte ku nim podávať kryštálový cukor alebo krupicu. Ovocie nezabudnite predtým opláchnuť pod silným prúdom studenej vody.

Posledným krokom je už iba správne poradie v akom sekt s jahodami konzumovať. Platí jednoduché pravidlo: ovocie nikdy nejde prvé. Na začiatku teda pijete čistý sekt, jahodu si dávate až po prvom dúšku. Po jej zjedení môžete jazyk ešte mierne ovlažiť šumivým vínom. Na záver dopite zvyšok pohára.

Tip: Skúsený hostiteľ sa na každej oslave či večierku zameriava na drobné detaily. Pokiaľ teda jahody podávate v miske, potom zásadne v nepárnom počte a v dostatočnom množstve (aspoň 3 jahody na osobu). Profesionálni barmani zvyknú vo svojich podnikoch ešte k jahodám a sektu podávať takzvanú finger bowl, teda misku vlažnej vody na oplachovanie lepkavých prstov, a servítky na utretie.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

AUTORSKÁ STRANA PETRY PROCHÁZKOVEJ

Priatelia sú preč alebo mŕtvi

Moskvu som po rokoch našla vysvietenú a nedostupnú pre chudobných.


Už ste čítali?