Tajomstvá vín, ktoré prežili generácie

Autor: Ingrid Vajcziková | 13.12.2017 o 11:14 | Karma článku: 2,57 | Prečítané:  468x

Na kúrenie je najlepšie staré drevo, na dôverné rozhovory starí priatelia, na čítanie starí autori a na pitie staré víno. Tvrdil to už svojich čias aj anglický filozof Francis Bacon.

Rovnako môžeme povedať, že staré domy skrývajú mnoho tajomstiev či zabudnutých príbehov. Ak sa vám stalo, že ste pri vypratávaní pivnice po prarodičoch našli zopár zaprášených vínových fliaš, možno ste objavili skutočný poklad.

O kvalite vína napovedá prostredie

Nie vždy platí heslo „čím staršie víno, tým kvalitnejší zážitok“. V skutočnosti sa na viac ako desaťročnú archiváciu hodí iba jedno percento vín, vyšší vek prospieva najmä červeným odrodám. Akosť starých vín závisí od mnohých faktorov – ročník, agrotechnika, vek vinohradu, lokalita, obsah kyselín a cukru, použitá zátka. Väčšina z nich je ťažko zistiteľná, mnoho starých vín totiž nemá etiketu, prípadne je taká stará, že je nečitateľná. Kvalitu archívneho vína však viete odhadnúť podľa podmienok, v akých bolo skladované.

Sama som si moju úlohu uvedomila niekedy v roku 2000, keď som sa, vtedy ešte ako začínajúca vinárka, starala o nové vína ako Irsai Oliver, Chardonnay či Cabernet Sauvignon. Dnes už sú tieto kúsky archívnym klenotom s neopísateľnou chuťou. Doteraz ich skladujeme v malom pezinskom archíve a predávame cez e-shop.

Keď sa však už raz rozhodneme pre archiváciu vína, veľmi dôležitý je sklon fľaše. Víno s korkovým uzáverom by malo ležať v horizontálnej polohe, aby bola zátka zvlhčovaná a zabránilo sa jej vysychaniu. Vyschnutá zátka môže spôsobiť oxidáciu. Optimálna teplota pri zrení vína je od šiestich do šestnástich stupňov Celzia. Ak bolo vaše víno skladované v tmavých priestoroch bez prístupu slnečného svetla, máte o krok bližšie k záruke kvality. Príliš silné svetlo totiž prispieva k jeho predčasnému starnutiu. Vlhkosť vzduchu je taktiež dôležitým ukazovateľom akosti, chráni korkový uzáver pred napadnutím plesňami. Ideálna vlhkosť sa pohybuje medzi 70 až 80 percentami.

Ochutnajte a vychutnajte

Akú chuť môžete od archívnych vín očakávať? Často pripomínajú napríklad lekvár, medové tóny  s jemným bylinkovým podtónom. Mnohoročné zrenie vytvára terciárne arómy, vďaka ktorým môžete vo víne cítiť korenie, orechy či vanilku, ale aj netradičnejšie vône a chute, napríklad starú skriňu či dym. Ak už ale víno presiahlo vrchol svojho zrenia, teda moment, kedy je považované za najkvalitnejšie stráca svoju čarovnosť, príjemnosť či jemnosť.

Pri servírovaní si treba dať pozor na korok. Má svoj vek a môže sa rozpadnúť. Po otvorení trochu odlejte. Nezabúdajte, víno je „živé“ a žije si svojím životom, či sa nám to páči alebo nie. Pri archívnych vínach odporúčam nechať ho po otvorení dlhší čas prevzdušniť, čím dostane príležitosť uvoľniť všetky svoje arómy. Preto je vhodné naliať ho pred pitím do dekantéra, teda špeciálnej sklenej nádoby. Takisto ľahšie oddelíte usadeniny zo spodku fľaše od tekutiny a môžete si ho užiť naplno, najlepšie samotné poprípade so syrmi, olivami alebo čokoládou.

Archívne víno so sebou prináša dávku nostalgie a atmosféru odviatych rokov. Možno vám pripomenie detstvo u starých rodičov. Možno v ňom ucítite koláč, ktorý vaša babka tak rada piekla. Alebo bude slúžiť ako pripomienka tých, ktorým pred rokmi patrilo. Mne napríklad vždy navodí spomienku práce v archíve, vôňu horúceho vosku pri pečatení korkových zátok, aby pri zrení vín ani po rokoch nevyschli.

Nech má však vaše staré víno už akúkoľvek hodnotu, čaká vás nevšedný zážitok plný prekvapujúcich aróm a chutí.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

DOMOV

Peniaze na reformu školstva v rozpočte nevidno

Školstvo je v rozpočte málo ambiciózne.

DOMOV

Polícia robí u Kočnera domové prehliadky

Na prehliadkach sa zúčastňuje aj Kočner.

EKONOMIKA

Prudký rast cien bytov sa zastavil

V ponuke ubúdajú najmä staré byty.


Už ste čítali?