Prečo sekt strieľa a pivo pení?

Autor: Ingrid Vajcziková | 6.2.2018 o 11:28 | (upravené 20.2.2018 o 17:53) Karma článku: 2,11 | Prečítané:  970x

Viete, prečo na Silvestra strieľame zátkami od sektu a nie pivovými vrchnákmi? Správne, lebo pivo nestrieľa. Dokáže však poriadne vypeniť. Premýšľali ste niekedy, prečo je to tak?

Tento text vznikol v spolupráci s Danielou Šmogrovičovou, docentkou z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.​

Ide síce o dva úplne odlišné nápoje, a taktiež metódy, ktorými sa vyrábajú, jedno však majú predsa spoločné. Je ním oxid uhličitý (CO2), ktorý obsahujú, no v každom z nich plní trochu inú úlohu.

Strieľanie zátky na sekte spôsobuje CO2

Fľaša sektu (750 ml) obsahuje približne 49 miliónov bubliniek, vďaka čomu dokáže jej zátka vystreliť až rýchlosťou 300 kilometrov za hodinu. Aj keď otvorenie sektu trvá niekoľko sekúnd, skrýva mnoho chemických procesov.

Jemné perlenie sa začína tvoriť už počas výroby. Klasické, tiché víno vzniká prvotným kvasením. Sekt sa z neho stane až procesom druhotného kvasenia. Šumivé vína sa vyrábajú z takzvaného cuvée, teda kupážou základných vín rôznych odrôd a tirážneho likéru (kupáž kvalitného vína s rozpusteným cukrom a prídavkom čistej kultúry kvasiniek). Práve ušľachtilé kvasinky premieňajú cukor na alkohol a CO2. Oxid uhličitý sa potom naviaže na molekuly vína, čím vzniká perlenie.

Charmat metóda

Takáto metóda výroby sektu sa nazýva Charmat, pri ktorej druhotné kvasenie hotových vín prebieha v uzavretých tankoch veľkých objemov.

Pri výrobe tichých vín môže CO2 voľne unikať, no pri šumivých na to nie je priestor pretože celá výroba prebieha pod tlakom. A tak sa vytvorené CO2 krásne snúbi s vínom. Po nafľašovaní sa chráni víno aj vo fľaši. Po otvorení sa vzniknuté napätie uvoľní a zátka vystrelí. K tomu ale nedôjde, pokiaľ sekt otvárate správne. Zátku pri uvoľňovaní kovového košíka, teda agrafy, pridržte palcom. Fľašu uchopte za dno a nakloňte ju do 45 stupňového uhla. Ak by ste ju držali rovno, hladina tekutiny by bola vyššie a sekt by vypenil. Zátkou nelomcujte, naopak, otáčať treba fľašu a to v smere hodinových ručičiek. Zátka sa sama pomaly vytočí. Zaujímavou metódou otvárania sektu je aj sabráž, teda useknutie hrdla fľaše šabľou alebo iným ostrým predmetom. Tento spôsob však bez tréningu skúšať neodporúčam.

V pive strieľanie nahrádza pena

Pivo takisto vzniká kvasením. Nepripravuje sa z hrozna, ale z mladiny, ktorú tvorí voda, slad a chmeľ. Hlavnými produktmi sú etanol a rovnako, ako pri šumivom víne, oxid uhličitý. Ten v pive taktiež tvorí charakteristické jemné bublinky. Prečo teda fľaša sektu strieľa a pivová zväčša nie?

Pri výrobe piva vzniká omnoho menšia koncentrácia CO2, ktorá nevytvára tak veľký tlak ako v sekte. V bežných pivách a sýtených nápojoch to môže byť až o polovicu menej.

Navyše, v pive sa nachádzajú látky hydrofóbneho charakteru, odpudzované molekulami vody. Pochádzajú zo sladu a chmeľu, predovšetkým ide o polypeptidy a horké chmeľové látky. Viažu na seba oxid uhličitý a ten oťažie. Laicky môžeme povedať, že CO2 k hladine nevystupuje v takom množstve, ako pri sekte, a preto pivový uzáver nevystrelí. Oxid uhličitý namiesto vystrelenia spôsobí vznik charakteristickej hustej peny.

Predsa len však existujú prípady, kedy aj pivový uzáver strieľa. Pri niektorých pšeničných pivách je koncentrácia oxidu uhličitého väčšia. Sú preto v hrubostenných fľašiach a majú presne takú istú zátku ako sekt.

Aj keď sa zdá, že pivo a sekt sú úplne rozdielne, predsa len majú niečo spoločné – procesy, ktoré predchádzajú ich otvoreniu. Keď si nabudúce budete vychutnávať milióny bubliniek v kvalitnom sekte či pivo s bohatou krémovou penou, spomeňte si na tajomstvá, ktoré ukrývajú pod uzáverom.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

Cynická obluda

Útecha pravého Slováka

Len si príďte, klimatické zmeny, s tak mentálne nastaveným národom, ako sú Slováci, nevybabrete!


Už ste čítali?