Vo víne je viac, ako pravda – niekedy v ňom môžete nájsť aj vínne diamanty

Autor: Ingrid Vajcziková | 18.5.2018 o 14:30 | Karma článku: 2,28 | Prečítané:  648x

Objavili ste vo fľaši vína malé, oblé kryštáliky, pripomínajúce sklo? Nemusíte sa ich báť, sú prírodné a dokonca zdravé.

Bývajú číre alebo sfarbené do žlta, červena či hneda. Usádzajú sa na dne fľaše a na korku. Vďaka svojmu vzhľadu dostali prezývku vínne diamanty.

V zemi vznikajú tlakom, v sekte chladom

Rozšírenejšie pomenovanie pre vínny diamant je vínny kameň. Ľudovo sa volá aj „vajnštajn“. Odborníci ho nazývajú o niečo zložitejšie, hydrogénvínan draselný (KC4H5O6).  Vzniká vyzrážaním jednej z najdôležitejších kyselín vo víne – kyseliny vínnej. Deje sa tak v prípade, že sekt či víno skladujete pri teplotách nižších ako 10 stupňov Celzia. Čím chladnejšie prostredie, tým rýchlejšie sa vínny kameň tvorí. Niekedy ale vzniká už v procese výroby, ako vedľajší produkt zrenia vína. Vykryštalizuje sa počas fermentácie hroznovej šťavy v kvasných nádobách alebo priamo vo fľašiach. Napríklad v dlho zrejúcich archívnych vínach je takmer samozrejmosťou.  

S kameňom znamená bez chémie

Vínny kameň je dôkazom toho, že do nápoja nikto nezasahoval, chemicky ani inak. Niektorí vinári ho totiž umelo odstraňujú počas výroby. Používajú na to niekoľko spôsobov. Prvým je výmraz – náhle ochladenie, ktoré urýchľuje proces jeho vzniku. Vinár potom víno jednoducho prefiltruje a má záruku, že sa kryštáliky vo fľaši viackrát nevytvoria. Častejšie sa ale vínny kameň odstraňuje chemicky, použitím rozpúšťadla – kyseliny metavínnej. Môže sa k nej pridať aj arabská guma, teda živica z akácie. Tento spôsob je omnoho invazívnejší. Rozpúšťadlo totiž vo vínach a sektoch zostáva. Vínny kameň svedčí aj o správnom skladovaní. Ak ho nájdete na korku, znamená to, že mal kontakt s tekutinou a teda fľaša ležala.    

Rozdiel nepocítite v nose ani na jazyku

Ak ste počuli, že vínny kameň negatívne ovplyvňuje chuť a vôňu vína, je to mýtus. Dokonca aj v zákone o vinohradníctve z roku 2009 sa píše, že jemný kryštalický sediment sa povoľuje a nepovažuje sa za chybu vzhľadu ani akosti. Práve naopak. Vínny kameň je prírodný a veľmi zdravý. Vedeli ste, že sa z neho robí aj kypriaci prášok? Má vynikajúce kypriace schopnosti a neobsahuje fosfáty ani ťažké kovy. Pokiaľ sa ale chcete usadeniny predsa len zbaviť, možnosť tu je. Nápoj nalievajte pomaly. Kryštáliky sa tak z dna fľaše dostanú až do posledného pohára.  

Pokiaľ teda nabudúce v sekte objavíte drobné kryštáliky, nemusíte sa ich báť. Naopak, buďte radi. Vínne diamanty možno nie sú vzácne, zato je vzácny sekt, v ktorom ich nájdete. Natrafili ste na výnimočný nápoj, vyrobený rukami poctivého vinára.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

Cynická obluda

Útecha pravého Slováka

Len si príďte, klimatické zmeny, s tak mentálne nastaveným národom, ako sú Slováci, nevybabrete!


Už ste čítali?