Blíži sa najlepšia vinárska sezóna za posledných 20 rokov.

Autor: Ingrid Vajcziková | 6.9.2018 o 12:11 | (upravené 6.9.2018 o 13:56) Karma článku: 0,00 | Prečítané:  706x

Každá vinárska sezóna je svojim spôsobom jedinečná, no zatiaľ sa zdá, že tá nadchádzajúca bude ešte o niečo výnimočnejšia. Odborníci sa dokonca zhodujú, že by mohla byť najlepšia za posledných 20 rokov.

Teraz ešte nedokážem s určitosťou povedať, aké vína nám prinesie, no ako odborníčka mám veľké očakávania. Z prvých dúškov obľúbeného sektu Hubert De Luxe, ktoré som ochutnala, súdim, že sa máme na čo tešiť.

 

Horúce leto – kvalitný sekt

Chlad oberá víno o jeho špecifickú zrelú chuť. Zato teplé a suché leto je predpokladom pre dobrý ročník. Horúce slnečné lúče podporujú vznik kvalitného nápoja. Zvyšujú totiž koncentráciu zeleného farbiva, chlorofylu. S jeho rastúcim množstvom vzniká aj viac glukózy, ovocného cukru, ktorý rastlina potrebuje pre svoj rast. Čím teplejšie leto teda máme, tým silnejšie a sladšie hrozno sa nám urodí.

Horúčavy tiež spôsobujú, že hrozno dozrieva skôr, ako je bežné. Možno ste napríklad zachytili nedávne správy o obľúbenom kvasenom nápoji, burčiaku, ktorý sa tento rok začal predávať až o deväť dní skôr.

Stúpajúca teplota však prispieva aj k menej pozitívnemu aspektu, rýchlemu poklesu kyselín. Úlohou enológa je, aby doviedol drobné nedostatky prírody k dokonalosti, zachovala sviežosť nápoja a vytvorila tak základ pre harmonické šumivé vína.

 

Jemná vôňa a svieža chuť

Príroda sa nám túto sezónu nepostarala len o skvelé teplotné podmienky. Darilo sa aj v iných smeroch. Ako hovorí jedna slovenská pranostika, v máji vlhko, chladno, bude vína na dno. Je preto veľké šťastie, že sme sa vyhli jarným mrazom či priveľkým zrážkam. Podarilo sa nám tiež ochrániť hrozno pred chorobami a zaistiť, aby ho pražiace slnečné lúče nespálili. Vinári dokonca tvrdia, že tento rok by mohol byť najzaujímavejším za posledných 20 rokov.

Na dohady o tom, aké vína sezóna prinesie, je priskoro. Neskoršie odrody, ako napríklad Rizling Rýnsky či Chardonnay, sa ešte len začali zberať. No populárny Hubert De Luxe zatiaľ očakávania nevšedného ročníku potvrdzuje. Vzniká zo skorších odrôd Irsai Oliver, Muškát Ottonel a Moravský muškát, a preto som už stihla ochutnať prvé dúšky. Môžem povedať, že máme základ pre zaujímavý nápoj s jemnými muškátovými vôňami a sviežou, limetkovo-citrónovou chuťou.

Ako tento príbeh dopíšeme je teraz už len v rukách nás, odborníkov. Všetci s napätím dúfame, že bude mať šťastný koniec a podarí sa nám vyrobiť jedinečné produkty tej najvyššej kvality.

Páčil sa Vám tento článok? Pridajte si blogera medzi obľúbených a my Vám pošleme email keď napíše ďalší článok
Pridaj k obľúbeným

Hlavné správy

AUTORSKÁ STRANA PETRY PROCHÁZKOVEJ

Priatelia sú preč alebo mŕtvi

Moskvu som po rokoch našla vysvietenú a nedostupnú pre chudobných.


Už ste čítali?